DROP US A LINE
INAUGURARE Centru Terapeutic
Inaugurare centru terapeutic
Primul Centru Comunitate Terapeutică din România, Social Med din Târgu Mureș, și-a deschis oficial porțile luni, 29 ianuarie 2024, într-un eveniment semnat E14 SAGA.
„Acest centru nu este doar un început, ci o promisiune. Promitem că vom continua să fim aici pentru fiecare persoană care ne va trece pragul. Vom oferi empatie, înțelegere, discreție și sprijinul de care au nevoie. Vă invit alături de noi într-un proiect dedicat sănătății psihice și emoționale. Avem un scop comun: de a oferi speranță celor care au nevoie. Fiecare, cu propriile puteri, putem face o lume mai bună”, au fost cuvintele introductive ale Oanei Muntean, președintele Asociației Social Med.
Abordare multidisciplinară
Social Med este un centru rezidențial localizat în municipiul Târgu Mureș, pe strada Posada nr. 35, care urmărește tratarea adicțiilor și a comorbidităților acestora, printr-o abordare multidisciplinară, inspirată din tehnicile terapeutice occidentale.
Construit în beneficiul comunității, Social Med este un concept inedit care combină expertiza unui personal de înalt calibru medical, cu metode medicamentoase avansate, dar și cu alte leacuri trebuincioase dezlegării de viciu: răbdare, compasiune, empatie, transpuse în terapii cognitive și comportamentale, particularizate pe patologia fiecărui beneficiar în parte.
”Procesul de reabilitare implică o suită de etape succinte, bine individualizate terapeutic în funcție de nivelul patologic al fiecărui beneficiar. Reabilitarea cuprinde, în mod normal, mai multe faze. Există o fază de preinternare în sistem ambulatoriu, în care se întâmplă partea de psihoeducație, partea de transfer a motivației extrinseci a pacientului către o motivație intrinsecă. După o perioadă de preselecție, pacientul începe o perioadă de probă, cu testare psihologică, cu tratamentul eventual al fenomenelor de sevraj. După partea de ambulatoriu, urmează partea de internare în reabilitare, care poate să dureze de la patru săptămâni la 24 de luni, în funcție de complexitatea patologiei. După faza de internare, urmează faza de reintegrare socio-profesională. Ne dorim ca pacienții noștri să părăsească acest centru, având un medic specialist, având psihoterapie și păstrând în continuare legătura cu medicii”, a explicat dr. Ruxandra Ivan-Vascan, unul dintre colaboratorii externi ai proiectului Social Med, medic primar cu specializare în psihiatrie și psihoterapie și specialist în terapie Comportamentală Dialectică, care își desfășoară activitatea medicală la Ameos Klinikum Osnabrück, Germania.
Servicii terapeutice oferite 24/24
Spre deosebire de alte modalități terapeutice de reabilitare, Social Med introduce conceptul de terapie permanentă, desfășurată sub supravegherea perpetuă a specialiștilor, în confortul unui așezământ ce conferă maximă securitate și discreție.
„Ceea ce dezvoltăm noi și ceea ce visăm noi să aducem aici este un concept nou, viu, plin de adaptabilitate. Ceea ce diferențiază Social Med de orice altceva, este faptul că planificarea terapeutică este, înainte de toate, individuală. Ce presupune asta? Echipa noastră are un dialog permanent, viu și continuu cu fiecare beneficiar care va fi cazat în centrul nostru. De ce este adaptabilă? Pentru că niciodată ceea ce creionezi la începutul unui drum nu se va concretiza perfect cu planul de la început, de aceea este nevoie de adaptabilitate continuă. De ce este vocațională? Ați auzit că o terapie durează două ore, patru ore, șase ore și așa mai departe. La noi terapia durează 24 de ore din 24. Vorbim de o terapie multidisciplinară, pentru că ne focusăm pe specialiștii noștri cu care trăim ca o echipă multidisciplinară, de la neuroștiință, la psihiatrie, psihoterapie, psihologie, științele sociale concurează la tot ce înseamnă terapii vocaționale cu fiecare beneficiar în parte”, a menționat Călin Herța, avocat și colaborator extern în proiectul Social Med.
Invitați de anvergură
În cadrul inaugurării noului centru de reabilitare, au cuvântat o suită de personalități marcante, anume: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu – arhiepiscop ortodox al Alba Iuliei, Bob Rădulescu – actor și moderator al evenimentului, Alina Gorghiu – ministrul Justiției, Aneta Matei – secretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, conf. dr. Horațiu Moldovan – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Radu Vasile Pop – specialist în prevenire în cadrul Agenției Naționale Antidrog, Felicia Botoș – asistent social la UPU SMURD Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu – președintele Colegiului Medicilor Mureș și al Senatului UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Ciprian Dobre – prefectul județului Mureș.
„Sunt de-a dreptul impresionată de proiect, este un exercițiu atât de sănătos și atât de util al acestei societăți. Sigur, am obidă că această inițiativă este una privată și că în România statul nu face tot ceea ce ar trebui să facă atunci când vine vorba de provocări precum consumul de droguri, consumul de alcool, infrastructura necesară pentru a pune la dispoziție aceste terapii atât de necesare pentru a face față unor provocări pe care nu le recunoaștem la amploarea lor”, a afirmat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
sursa text: www.zi-de-zi.ro